Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Terrárium és árulás

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma

Kis Mari

Szabó Anikó

Murai

az 5. osztály többi tanulója nagytiszteletű úr

Torma Gedeon

Kalmár Péter

Kőnig

Zsuzsanna

1943, a tanév első napja

Internátus, templom, iskola, az iskola kertje

Az esti áhítaton Gina megismeri a nagytiszteletű urat, aki vallást tanít nekik és a házi istentiszteleteiket is vezeti. A kislányban tudatosul, hogy itt milyen aktív a hitélet.

A régi iskolája állami gimnázium volt, ahol a hittan eléggé formális volt, senki nem ellenőrizte, hogy jár-e a felekezete szerinti istentiszteletre. Itt meg még az énekeket is könyv nélkül énekli mindenki.

Az évnyitó istentiszteleten megismeri az osztályfőnökét, Kalmár Pétert, és  kitalálja, ki lehet a jellegtelen Kőnig, akiről a többiek beszélnek, de úgy általában hidegen hagyja az egész dolog, máshol jár az esze, Zsuzsanna azonban azt hiszi, hogy az istentiszteleten vesz részt ennyire szívvel-lélekkel.

Visszatérnek az iskolába, következik a „csendes negyedóra”. Tormáék elmondják, mi történik most. A csendes negyedóra arra való, hogy megmutassák, nevelő nélkül is képesek fegyelmezetten ülni.

Ezalatt a negyedóra alatt harmadik osztálytól fölfelé minden tanuló férjhez megy. A két első évfolyam még nem vesz részt a játékban. Vagyis a „férjhez menés” szigorúan titkos játék, amiről a tanári kar semmit sem tud.

Gina a 20. a névsorban, az ő férje tehát az üres terrárium.

Tormáé a Via Appia, Kis Marié a Laokoón-csoport, Ridegé Michalangelo Dávid-szobra (a fotón csak a feje van). Szabóé Friedrich August Quenstedt, Muraié Shaekespeare. Salm kapja a névadó Matula püspök szobrát.

Tehát a többieknek sem jut jobb, mint neki, a kislány mégsem ért egyet, neki ilyen gyermeteg játék nem kell, a terrárium sem.

Ez új helyzet, ilyen még nem volt, hogy valakinek nem kell a férj, így Szabó vénlánynak nevezi.

Gina kiabálni kezd, elfeledi, hogy csendben kellene lennie, rettenetes kövérnek nevezi Szabót, amikor belép az osztályfőnökük, Kalmár Péter.

Gina nem vállalta az osztályt és a „férjet” sem, most az osztály sem vállalja Ginát, akit Kalmár kiküld a folyosóra.

Kőnig kérdezi Ginát, mi a baja, de Gina nem szól semmit. Az igazgató is megkérdi ugyanezt, Kőnig próbálja menteni a helyzetet, a kislány biztosan rosszul lett, kiküldték.

Gina nem kapaszkodik bele a tanár dobta mentőövbe, elmondja az igazgatónak az igazat: kiabált, mert nem akarta, hogy a férje legyen a terrárium. Ezzel nagyon nagy hibát követ el a kislány, mert az 1914 óta titkolt tradíciót árulta el az igazgatónak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!




Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..