Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Terrárium és árulás

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma

Kis Mari

Szabó Anikó

Murai

az 5. osztály többi tanulója nagytiszteletű úr

Torma Gedeon

Kalmár Péter

Kőnig

Zsuzsanna

1943, a tanév első napja

Internátus, templom, iskola, az iskola kertje

Az esti áhítaton Gina megismeri a nagytiszteletű urat, aki vallást tanít nekik és a házi istentiszteleteiket is vezeti. A kislányban tudatosul, hogy itt milyen aktív a hitélet.

A régi iskolája állami gimnázium volt, ahol a hittan eléggé formális volt, senki nem ellenőrizte, hogy jár-e a felekezete szerinti istentiszteletre. Itt meg még az énekeket is könyv nélkül énekli mindenki.

Az évnyitó istentiszteleten megismeri az osztályfőnökét, Kalmár Pétert, és  kitalálja, ki lehet a jellegtelen Kőnig, akiről a többiek beszélnek, de úgy általában hidegen hagyja az egész dolog, máshol jár az esze, Zsuzsanna azonban azt hiszi, hogy az istentiszteleten vesz részt ennyire szívvel-lélekkel.

Visszatérnek az iskolába, következik a „csendes negyedóra”. Tormáék elmondják, mi történik most. A csendes negyedóra arra való, hogy megmutassák, nevelő nélkül is képesek fegyelmezetten ülni.

Ezalatt a negyedóra alatt harmadik osztálytól fölfelé minden tanuló férjhez megy. A két első évfolyam még nem vesz részt a játékban. Vagyis a „férjhez menés” szigorúan titkos játék, amiről a tanári kar semmit sem tud.

Gina a 20. a névsorban, az ő férje tehát az üres terrárium.

Tormáé a Via Appia, Kis Marié a Laokoón-csoport, Ridegé Michalangelo Dávid-szobra (a fotón csak a feje van). Szabóé Friedrich August Quenstedt, Muraié Shaekespeare. Salm kapja a névadó Matula püspök szobrát.

Tehát a többieknek sem jut jobb, mint neki, a kislány mégsem ért egyet, neki ilyen gyermeteg játék nem kell, a terrárium sem.

Ez új helyzet, ilyen még nem volt, hogy valakinek nem kell a férj, így Szabó vénlánynak nevezi.

Gina kiabálni kezd, elfeledi, hogy csendben kellene lennie, rettenetes kövérnek nevezi Szabót, amikor belép az osztályfőnökük, Kalmár Péter.

Gina nem vállalta az osztályt és a „férjet” sem, most az osztály sem vállalja Ginát, akit Kalmár kiküld a folyosóra.

Kőnig kérdezi Ginát, mi a baja, de Gina nem szól semmit. Az igazgató is megkérdi ugyanezt, Kőnig próbálja menteni a helyzetet, a kislány biztosan rosszul lett, kiküldték.

Gina nem kapaszkodik bele a tanár dobta mentőövbe, elmondja az igazgatónak az igazat: kiabált, mert nem akarta, hogy a férje legyen a terrárium. Ezzel nagyon nagy hibát követ el a kislány, mert az 1914 óta titkolt tradíciót árulta el az igazgatónak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
“Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Szia!
  Szeretném kérdezni, hogyan tudom kinyomtatni a keresett olvasónaplót.

  Köszönettel!
  Erzsébet

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   Sehogy. 🙂 A kijelölés/másolás funkció szándékosan van letiltva.

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 2. Kedves Zsiráf!

  Szerettük volna kinyomtatni, mivel a sok reklám miatt igen zavaró olvasni.

  Azért köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Erzsébet!

   A reklámok tartják talpon az oldalt, mert a szerver, a tárhely, a karbantartás, programozás, vírusvédelem stb., stb. nekem is pénzbe kerül… Így legalább néha kijövök nullára… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 3. Kedves Zsiráf!
  Nagyon nagyon szépen köszönöm, hogy létre hoztad ezt az oldalt. Nagyon hálás vagyok neked, mert az oldalad nélkül nem tudtam volna megcsinálni az olvasónaplómat. Nagyon rég óta tudok már az oldaladról, és nagyon magyon sokat segített minden olvasónaplónál!!

  Válasz
  • Kedves Csakegylány!

   Örülök, hogy tetszik, és hogy visszajáró vendég vagy! 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 4. Szia kedves Zsiraf igaz csak most talaltam a honlapot de maris megtetsztt . Annyi a kerdesem hogy akarnam folytatni az olvasast de nem tudok ra menni a folytatasra .

  Hinata

  Válasz
  • Kedves Hinata!

   Ha nem tudod léptetni, akkor frissítsd az oldalt, utána menni fog! Ha sokan kószáltok az oldalon, akkor néha döcög a szerver… 🙂

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 5. Kedves Zsiráf!

  Egy kérdésem lenne, hogy ki az Ruppert és miért jött a matulába?

  Egyebként az olvasonapló nagyon hasznos.

  Üdv.: Sára

  Válasz
  • Kedves Sára

   Az állami iskola, a Kukurikú igzagatója.
   „-Hát hiszen ha búcsúestet tartotok, te is tudod, milyen hírrel érkeztem ma haza Budapestről, akkor már értesültél, hogy a miniszter úr március harmincegyedikével az összes iskolát bezárta, két nap múlva befejezzük a tanévet. Bizonyítványosztás április negyedikén, minden bennlakó hazamegy, csak a nyolcadik osztály várja meg az érettségit.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz
 6. Kedves Zsiráf!
  Volt a könyvben (Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből…) egy mondat. Van valamilyen értelme? Mert nem nagyon értem mi ez.
  Nagyon jók az olvasónaplóid nagyon hasznosak. Eddig is sokat segítettek!
  Üdv.: Nole

  Válasz
  • Kedves Nole!

   A mondat, amire gondolsz az, hogy Non est currentis, magyarul „nem a futónak” Ez az iskola (a Matula) jelmondata. Pál apostol rómaiakhoz írott leveléből van, a teljes mondat így hangzik:
   „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.” Magyarul: „Nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut utána, hanem a könyörülő Istené.”

   Üdv:

   Zsiráf

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .