Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Okmányok

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Zsuzsanna

Bánki

Krieger

Kun

Zelemér

1943 decembere, karácsony előtt néhány nappal

Az intézet

Megtudjuk, hogy a tábornokot és a családját már második éve figyeli valaki. Az írónő utal is a jövőbeli eseményekre: Gina fog telefonálni a Matulából, Bánki Anna ír egy levelet, az erőd csak 1944 március végéig lesz a kislány otthona, és hogy a tábornokot még március 19-én elviszik a németek, de úgy hal meg, hogy az árkodi ellenállók segítségének köszönhetően biztonságban tudhatja a leányát.

A lányok már készítik a karácsonyi ajándékokat és Zsuzsanna kiadja a zsebpénzeket is, hogy vehessenek olyat, amit saját maguk nem tudnak előállítani.

Gina bízik abban, hogy az apja meg tudja majd látogatni karácsonykor. Bibliajelet hímez neki, az alábbi idézettel ZSOLT. 140. 8 „Én Uram Istenem, szabadításom ereje, fedezd be a fejemet a háború napján”

Szülői látogatás után minden tanuló vidám szokott lenni és megosztja a kapott dolgokat az osztálytársaival.

Bánki Anna nem, ő rosszkedvű lett.  Az osztálytársai nem értik az okát, nem is kérdezik, de csak nehezen fogadják el, hogy az édesanyja valami családi gond miatt kereste fel, amiről nehezére esik beszélni.

Ginának is csak annyit mond éjjel a mosdóban, hogy Abigélnek csak írni lehet, de ő nem meri leírni a problémáját.

Zsuzsanna nyit rájuk, Dániel könyvét ajánlja Bánkinak a Szentírásból. Gina gondolatban szenthurkának nevezi Zsuzsannát, bár minden gondot meg lehetne oldani azzal, hogy elolvassa az ember Dániel könyvét.

Gina megírja ez első levelét Abigélnak: „Kedves Abigél, Bánkiéknál nagy baj van, de nem tudom, mi, Anna nem meri leírni, beszélni se mer róla. Ha tudod, mi történt, és el tudod intézni, segíts neki. De gyorsan, mert Bánki olyan nagyon szomorú. Vitay”

Gina beleolvas az említett fejezetbe, de nem ért belőle semmit. A cetlit még a reggeli áhítat előtt bedobja Abigél korsójába. Nem találkozik senkivel, csak Kőniggel.

Napközben Bánkit figyeli, aki beszél a nyolcadikos Kriegerrel, a hatodikos Zelemérrel és a harmadikos Kunnal, mindhárom lány arca elkomorul.

Az utolsó tornaóra után a tornazsákban Gina papírokat talál, születési okmányokat és keresztleveleket: Bánkiét, Kriegerét, Zelemérét és Kunét. És persze Abigél levelét

AZON AZ ÉJSZAKÁN, AMIKOR AZ IGAZGATÓ ÚR AKVÁRIUMA LEESETT, VALAKI ÁTVIZSGÁLTA A TANULÓK IRATAIT, ÉS KIEMELTE AZOKNAK AZ OKMÁNYAIT, AKIKNEK SZÁRMAZÁSUK EGY ERKÖLCSTELEN RENDELET ÉRTELMÉBEN HÁTRÁNYT VAGY VESZEDELMET JELENTHET. HA ÉSZREVESZIK, HOGY AZ IRATTÁR NEM TELJES, ÉS AZ ÉRINTETT TANULÓKTÓL ÚJRA KÉRIK OKMÁNYAIKAT, EZEKET KELL BENYÚJTANIOK A RÉGIEK HELYETT. JUTTASD EL ŐKET AZOKHOZ, AKIKET ILLET, ÉS MONDD MEG BÁNKINAK, HOGY A SZÜNET VÉGÉN TÉRJENEK IDE VISSZA MIND, EZ AZ EGYETLEN HELY, AHOL BIZTONSÁGBAN VANNAK, SOKKAL NAGYOBBAN, MINT A SZÜLŐI HÁZBAN, ÉS MONDD MEG AZT IS, HOGY AZOK, AKIK EZEKET AZ ÚJ IRATOKAT SZEREZTÉK NEKIK, GONDOSKODNAK MAJD A SZÜLEIKRŐL IS. ÚGY VIGYÁZZ, HA NEM LESZEL ELÉG ÜGYES, VESZEDELEMBE SODROD BÁNKIT, KRIEGERT, KUNT MEG ZELEMÉRT, ÉS MÉG EGYSZER NEM BIZONYOS, HOGY TUDOK MAJD SEGÍTENI.

ABIGÉL

Gina olyan fogalmakkal szembesül, amelyekről hallott ugyan, de nem töprengett rajta, mert nem érintette személyesen.

A Matulát ugyanis elérte a zsidóüldözés. Bánki, Krieger, Kun és Zelemér zsidó származásúak voltak eredetileg, és bár a családjaik nem sokkal korábban kikeresztelkedtek, ez nem mentené meg őket attól, hogy elhurcolják őket.

Így már világossá válik a betörés az igazgatói szobába: a rejtélyes ellenálló követte el, aki kiemelte a tanulók kartonjai közül azoknak az iratait, akik zsidó származásúak voltak.

A papírok pótlását pedig most Ginára bízza, Abigél szobra mögé bújva.

Az okmányokban református minden szülő, nagyszülő. Gina csak később tudta meg, hogy Abigél a haláltól mentette meg a négy lányt és a szüleiket.

A kislány átadja Bánkinak a papírokat, ő pedig eljuttatja a másik három lánynak is.

Gina rosszul szerepel a bibliaismereti versenyen, a 26 megfejtésével az utolsó helyre kerül. Az első Bánki, aki mind az 50 idézetet felismeri.

A verseny alatt telefonál az apja, nem tudja hazavinni karácsonyra, mert a villában felrobbant a kazán. A kislány tudja, hogy ez mást jelent, hiszen kandallóval fűtenek, meg cserépkályhával.

Az ötödikesek felajánlják, hogy válasszon, kinél szeretné tölteni a karácsonyt, Gina azonban megmondja, hogy csak az apjával mehet, vagy azzal, akit az apja küld érte.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..