Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Az összetört akvárium. Búcsú a tábornoktól

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma Gedeon

Kőnig

Kalmár

Zsuzsanna

Mráz

Suba

a tábornok

1943. november egyik szerdája

Az iskola

Az igazgatói iroda

A cédula hatására Gina ismét elkezd azon gondolkodni, ki lehet a szobor mögött. Kis Mari azt mondja, hogy hagyja a nyomozást, ez még Aradinak sem sikerült, és  egyébként is, mit csinálnának Abigél nélkül, aki már egy csomószor segített nekik?

Ezen a szerdai napon sok érdekes dolog történik, amelynek a Gina csak később érti meg a jelentőségét.

Reggelre az igazgató irodájában valami vagy valaki leverte az akváriumot, elpusztult a sok hal. A diákok körében ez megerősíti azt a régi matulás legendát, hogy az igazgatónak van felesége, akinek csak nappal van hal alakja, éjjelre átváltozik nővé.

Betörésnek nincs nyoma, nem hiányzik semmi, az eset nagyon rejtélyes.

Az irodát rendbe kell rakni. Mivel a takarítónők az internátust takarítják ilyenkor, így a folyosón álló ötödikesek közül jut valakinek a boldogító feladat, hogy az igazgatói irodában ólálkodhat.

Kalmár természetesen Ginát jelöli ki. A groteszk dolgozat óta összeköti őket az, hogy mindketten lenézik Kőniget.

Az ötödikesek aznap latindolgozatot írnak, Gina pedig így lemarad a dolgozatról, legnagyobb sajnálatára persze…

Miközben Gina a levert akváriumból kiömlött vizet itatja fel, kíváncsian hallgatja, ahogy az igazgató ellenőrzi az irodája tartalmát: hamarosan kiderül, hogy semmi sem hiányzik, sem a páncélszekrényt, sem az iratszekrényeket, sem a fiókokat nem törték fel.

Az eset érthetetlen és rejtélyes, miért tört volna be valaki az igazgató irodájába csak azért, hogy lelökje az akváriumot.

Közben megérkezik Mráz, az üveges is, szemrevételezi a romokat, majd kijelenti, hogy meg tudja javítani az akváriumot.

Gina akkor végez a takarítással, amikor a többieknek kicsöngetnek latinóráról (naná!), és a teremből kifelé igyekvő Kőnig megkérdezi, hogy elkészült-e Vitay Georgina.

Erre az üveges Mráz jól megnézi magának Ginát, egyelőre nem tudjuk, miért. Mint ahogy azt sem, miért olyan szomorú Kőnig a halak miatt.

Uzsonna után Ginának be kellett pótolnia a latindolgozatot, emiatt annyira dühös a kislány, hogy a legrosszabb dolgozatot írja, mióta a Matulába jár.

A tábornok este érkezik, süteményt hoz, és csomagot Mimó nénitől, amelyben egy kis üveg parfüm van, rúzs, csavaros ceruza és egy markazitszemű mókust ábrázoló brosstű.

Ezeknek is fontos szerepük lesz még később, csupa tilalmas holmi a Matulában.

Gina elmondja az apjának, milyen körülmények között békült ki a lányokkal. Az apa azonban láthatóan zavarban van, nem meri elkezdeni a mondanivalóját.

Zsuzsanna elviszi Ginát áhítatra, a tábornok is velük tart. Pál rómaibeliekhez írott levele a textus. A nagytiszteletű úr elmondja, miért a kilencedik rész tizenharmadik verse az iskola jelmondata, ami szerint nem azé az eredmény, a kegyelem, aki akarja, nem is azé, aki fut, mert mit sem számít az emberi szándék, minden Isten akaratából jöhet létre.

Idézzük vissza a második fejezetet, ahol a folyosón Gina olvassa az iskola jelmondatát latinul: Non est currentis, és nem érti: mije nincs a futónak?

A tábornok közli Ginával, hogy a vállalkozásuk olyan fontos szakaszába érkezett, hogy nem jöhet el sokáig, sőt, még telefonálni sem mer egy ideig.

Kéri, hogy várjon türelmesen. Karácsonykor itt lesz, ha lehet, de ha nem jön, akkor nem lehetett.

Akkor még nem tudja a tábornok, hogy soha többé nem látja a lányát.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..