Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Miklós-napi istentisztelet

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Az ötödik osztály

Zsuzsanna

Kalmár

Kőnig

November 29 és az utána következő péntek

Az iskola

A templom

Az ötödik osztály csillagírást tervez András nap előestéjére. Egy papírcsillagot annyi ágra kell vágni, ahány név a jövendőbeli neveként szóba jöhet, és még egyet illett üresen hagyni, hátha még nem ismeri az illetőt.

Zsuzsanna azonban leleplezi őket, és bár ezért nem kapnak büntetést, de látszik a prefekta arcán, mit gondol az ilyen babonáról.

Másnap Szabó azzal a hírrel tér vissza a testületi szobából, ahol a virágokat locsolta, hogy következő héten pénteken a kormányzó neve napja alkalmából nemzeti ünnep lesz, és a Matula intézet istentiszteletén ülik meg az ünnepet. Ott lesz a főispán, a városparancsnok, a városi tanácsnokok, azaz egy csomó fontos ember.

Másnap feltámad az északi szél, amely fúj napokig, és hideget hoz. Az istentisztelet előtti napon betörik a templom egyik üvege, így bizonyára szokatlanul hideg lesz a templomban, mert Mráz úr csak másnap reggelre tudja elvégezni a javítást. A kántor szeme pedig csupa piros attól a portól, amit a szél a pusztáról fújt be a városba.

A matulások vonulnak be először a templomba, ahol valóban nagyon hideg van. A kántor már orgonál, bár nem hibátlanul, de fel lehet ismerni a dallamot, a Drága advent, köszöntünk-öt.

Ekkor kezdődnek a bajok: az énekmutató tábla szerint a 72. zsoltárt kell énekelni, amely nem illik sem az adventhez, sem a nemzeti ünnephez.

A matulások teljes hangerővel éneklik végig a második versszakot is, mire rájönnek, hogy nagy a baj. Az énekmutató táblán valaki kicserélte az énekeket, amelyek a tegnapi takarításkor még rendben voltak.

LII. zsoltár, 239. dicséret, 1–3. és a Himnusz lett volna még. Az ünnepi istentisztelet botrányba fulladt.

A tanárok úgy tesznek, ahogy matuláshoz illik: mintha nem is történt volna semmi. Kalmár viszont nem tudja leplezni a felháborodását, Zsuzsanna a riadtságát, de még az igazgató arca is vörös. Megint a titokzatos árkodi ellenálló. Az sem lehet véletlen, hogy éppen tegnap tört ki az az ablak.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..