Szabó Magda – Abigél – Olvasónapló

Karácsony

Főbb szereplők

Időpont

Helyszín

Gina

Torma

Zsuzsanna

Kőnig

Kalmár

Gigus tanárnő

az igazgató

1943 karácsonya – 1944 márciusa

Az intézet

A templom

Karácsonyra Ginán kívül még Torma marad az intézetben, így a szünetre átköltöztetik őket a betegszobába.

A felnőttek közül Zsuzsanna, Erzsébet testvér, Kalmár, Kőnig, az igazgató és Gigus tanárnő.

A lányok segítenek a takarításban. A tanárok szobái az ő feladatuk, így belepillanthatnak a tanáraik magánéletébe.

Gigus tanárnőnek sok porcelánja van és ékszere, Kőnignek idegennyelvű könyvei, Kalmárnak történelmi témájú szakkönyvei, az igazgatónak fekete szobrai.

Emellett többet sétálnak, olvasnak, játszanak. Az áruházban megveszik az ajándékokat, a nevelőknek tűt, cérnát, inggombokat, mert ennél értékesebbet nem fogadnak el növendéktől.

Torma egy bekötött arcú gipszkutyát vesz Ginának, a kislány pedig egy kacér hálóinget Tormának, akinek nincs egyetlen világi darabja sem. Megünneplik a karácsonyt, mindenki megkapja a saját ajándékát, a két lány külön is ünnepel.

Vacsora után Torma a nagybátyjával tölti az estét, a nevelők visszavonulnak pihenni. Gina Zsuzsanna és Kalmár mögött megy, Kalmár kérdez valamit Zsuzsannától, de a diakonissza elutasító válasza után a tanár a társalgóba megy.

Zsuzsanna egy ékszeres dobozkát talál a szobája kilincsén, Gina magára hagyja Zsuzsannát.

A kislány egyedül van, az apja nélkül, miközben mindenki más éli a maga életét. A telefonálásból visszatérő Gigus tanárnő boldogsága adja az ötletet, hogy Gina is telefonáljon.

Felhívja a főpostát, és kéri, hogy kapcsolják össze Budapesttel. Amíg a válaszra vár, léptek zaja hallatszik az ajtó előtt. Zsuzsanna megkérdi Kőnigtől, hogy ő adta-e a jegygyűrűt. Kőnig nemmel felel (Kalmár Péter volt az), egyúttal megkéri Zsuzsannát, ne járkáljon utána.

Megszólal a telefon. Kőnig törli a hívást, a visszatérő Zsuzsannának csak annyit mond, hogy Vitay telefonálni akart, de a növendékeknek ez tilos.

Gina tehát nem mehet sehová a szünetben, sőt, még az erőd életében sem vehet részt. Ez a büntetése a telefonálásért és ahogy Kőniggel beszélt.

Gina egyetlen öröme az, ahogy Torma örül az ajándékának. Gina megint hamarabb cselekedett és beszélt, mint gondolkodott.

Megbánta már, hogy elmondta Zsuzsannának, mit hallott: Kőnig Horn Micit szereti, ezzel nyilvánvalóan megszégyenítette a prefektát. Megbánta azt is, hogy megszegte az apjának adott szavát, amikor telefonálni próbált.

A szünet után a tanév megy tovább a szokott mederben, csak a tábornok nem jelentkezik. Március 20-án Kalmár bejelenti, hogy a németek ezentúl itt állomásoznak. Gina reménykedik, hogy hírt kap az apjáról.

Egy héttel később a vasárnapi istentiszteleten a karzatról Kuncz hadnagy néz le rá.

Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz!
Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..